Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
CENTRUL DE SCRIERE ACADEMICĂ
Resurse
Resursele în contextul scrierii academice reprezintă sursele de informație, instrumentele și ghidurile pe care le poți utiliza pentru a dezvolta, susține și evidenția calitatea lucrării tale științifice.
Planul lucrării
Este important să îți faci un plan înainte de a începe să scrii. Urmează pas cu pas acest ghid pentru etapa de planificare a cercetării tale.
Căutarea, evaluarea și organizarea informațiilor
Cercetarea se bazează pe surse de informare găsite în catalogul unei biblioteci, baze de date sau internet. Selecția lor are la bază diferite criterii de evaluare a relevanței și calității conținutului. Mulți cercetători aleg softuri dedicate pentru gestionarea acestor surse.
Citirea și scrierea critică
A citi și a scrie în mod critic înseamnă a pune întrebări despre text în timp ce citim, a decide ce merită comentat și ce nu și a exprima aceste comentarii în scris. Pentru a scrie o lucrare bună, trebuie să fii conștient de cum și ce citești.
Norme gramaticale. Punctuație și ortografie
Gramatica și ortografia sunt foarte importante. O lucrare prost scrisă va avea un impact limitat indiferent de calitatea ideilor exprimate. Secțiunea cuprinde câteva sfaturi legate de utilizarea virgulei, evitarea cacofoniei, repetarea cuvintelor, acordul subiectului cu predicatul, pleonasmul și alte greșeli frecvente.
Citarea surselor de informare
Există diferite stiluri de citare specifice unui domeniu de cercetare sau unei reviste științifice. Cel mai important aspect este să fii consecvent și să folosești același format pentru toate referințele tale.
Norme gramaticale. Tipuri de lucrări academice
Lucrarea academică prezintă într-o manieră formală concluziile unei cercetări științifice. Există mai multe tipuri de lucrări academice care circulă în mediul universitar, inclusiv: eseul, recenzia, studiul de caz, teza sau disertația, articolul de revistă științifică, lucrarea de conferință etc.
Structura unei lucrări academice
În funcție de cerințele de formă și conținut, lucrările științifice sunt structurate în mod diferit. De pildă, aproape toate articolele din reviste sunt împărțite în următoarele secțiuni majore: rezumat, introducere, metode, rezultate, discuții și referințe.
Facultățile UDJG vin în sprijinul studenților, punând la dispoziția acestora informații de bază referitoare la cerințele de redactare și structurare a lucrării de licență sau disertației, în acord cu standardele academice în domeniul de specializare.